VASASTAN

image3
bildochfoto.se



Från början var den korrekta benämningen på denna stadsdel "Vasastaden", men nu har det övergått till "Vasastan" i både tal och skrift. Stadsdelen gränsar till Norrmalm i öster, Kungsholmen i söder och Solna i norr. Vasastan är en relativt ny stadsdel i jämförelse med Stockholms övriga då den inte exploaterades förrän kring år 1900 och blev en egen stadsdel så sent som 1926.
Vasastan klarade sig undan den rivningsvåg som drabbade främst Norrmalm på 1950- och 1960-talet, vilket har gjort att de flesta husen här fått stå kvar och alltså är från förra sekelskiftet med starka färger och vackra utsmyckningar.

För ungdomar finns det mesta i Vasastan. För de som föredrar riktigt uteliv med stora klubbar kan detta dock vara svårt att hitta. Men å andra sidan är stadsdelen rik på mysiga barer och små kvarterskrogar. Det finns även gott om kaféer och affärer. Mestadels hittar man små, trevliga butiker med ett eget och varierat utbud. Här finns något för de flesta!
Fler och fler designers söker sig till Vasastan och då främst området Birkastan, vars populäraste del är Rörstrandsgatan. Men det omfattar även gatorna däromkring hela vägen ner mot Karlberg. De flesta butiker och krogar i detta område har precis påbörjat en satsning där de ska hålla kvällsöppet à la SoFo-nights och bjuda på lite rabatter och tilltugg, för att fler ska få upp ögonen för Birkastan.

Söker du natur och parker i Vasastan så finns det också. Främst är det parker såsom Vasaparken eller Observatorielunden, men vill man ha ett större grönområde lite avsides är Karlbergsparken ett mycket bra tips, speciellt på somrarna. Där kan man slå sig ner på gräset vid kanalen eller bara strosa omkring i en vacker miljö.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0