Bagel Street café

image101
St Eriksgatan 80

På St Eriksgatan görs Vasastans godaste bagels. Cafét heter Bagel Street och man importerar sina Bagels från London, vilket förklarar lite hur goda dem är. Det blir ofta fullt på lunchen då man erbjuder bra lunchpriser. Gå dit och prova själv!

Bistrot Paname

image99
Hagagatan 5

Paname är ett slanguttryck för Paris och även namnet på denna franska restaurang på Hagagatan. Fransmännen Noël, Michel och Jean-Pierre har öppnat denna klassiska krog och serverar specialiteter från det franska köket. Restaurangen har blivit en träffpunkt för folk i området på grund av bra service, trevlig personal och god mat!

Öppettider:
Tis-Tor 17:00-24:00
Fre-Lör 17:00-01:00

image100

Monki

image98

Monki, Götgatan 19
Det här är lillasystern till Weekday/Cheap Monday med endast tjejkläder. Och snygga sådana också för alla stilar. Det är främst märket Monki som säljs, framtaget som sagt av grundarna från Weekday/Cheap Monday, men även en del varor från andra märken såsom Diesel och Adidas. Priserna är inte heller så farliga, vilket säkerligen är något som bidagit till att det gått så bra för Monki. Nyligen öppnade en Monkibutik på Drottninggatan vilket nu gör dem fyra till antalet bara i Stockholm.

Brunogallerian

image97

Brunogallerian, Götgatan 36
Gallerian som ligger på Gögatan precis där denna börjar slutta ner mot Medborgarplatsen. Gallerian är inte så stor men här finns både affärer och fik som absolut är värda ett besök, bl.a Combination, Filippa K, Way och Whyred.

Barista

image96
St Göransgatan 70-72

Barista är ett italienskt cafékoncept som värnar om den genuina espressokulturen. Förutom cafét på St Göransgatan har man även lokaler på NK och Sturegatan.  Cafét är litet och mysigt och serverar kaffe från tidig morgon till sent på kvällen.

ÖSTERMALM

Östermalm avgränsas i väster av Birger Jarlsgatan i hela dess längd, Valhallavägen, därefter en linje ned till Djurgårdsbrunnsviken och i vattnet till Nybroviken.
Denna stadsdel hette tidigare Ladugårdslandet och fick faktiskt inte sitt nuvarande namn förrän 1926. Namnet Ladugårdslandet kom sig av de fyra kungsladugårdar som låg där: Medelby, Kaknäs, Unnanrör och Vädla.
Länge ansågs stadsdelen som smutsig och fattig, något som kanske är svårt att tänka sig idag då det är en stadsdel med vackra hus från sekelskiftet som länge haft bland de högsta bostadspriserna i Stockholm. Detta beror på den omfattande ombyggnaden man gjorde av stadsdelen i mitten på 1800-talet som ledde till att den blev av med sin lantliga prägel.


För ungdomar finns det mesta på Östermalm. Här hittar man shopping såväl som caféer och klubbar. Det man kan sakna på Östermalm är mindre ställen där man kan samlas bara några vänner och ha det trevligt, då utelivet mest består av stora klubbar än mysiga små barer.
Vad gäller shopping och affärer finns det som sagt en hel del att välja mellan. Sturegallerian som ligger precis vid Stureplan är ett bra tips med sina många varierade butiker och det finns även några av de stora kedjorna som t.ex. Zara. 
Men överlag kan sägas att priserna är relativt höga. Vad som är lite tråkigt med Östermalm är att många av caféerna o.s.v. kan bli en aning opersonliga då de ofta tillhör de stora kedjorna.

Östermalm, med hela Djurgården till sitt förfogande, har också mycket och vacker natur om man söker det. På Djurgården hittar man också ett antal muséer och Skansen där det är vackert att strosa omkring, sommar som vinter. Annars finns grönområden som Humlegården aningen närmare stan.


Grandpa

              

Nu har Kungsholmen fått sin egen butik. Grandpa har blivit två och slagit upp portarna på Fridhemsgatan 43. Det är en cool butik med 4 etage. Här finns också varumärken som söderbutiken saknar, som Rodebjer, Whyred och April 77, och en större möbelavdelning än den vi vant oss vid på Södermannagatan. I butiken finns även ett trevligt café värt att besöka.

image92
Fridhemsgatan 43

Öppettider:
Mån- fre 11:00-19:00
Lör 11:00-17:00
Sön 12:00-17:00

image93

KUNGSHOLMEN

Stadsdelen fick sitt namn under 1600-talet och hade långt fram på 1900-talet en befolkning som främst bestod av hantverkare. Detta vittnar fortfarande gatu- och kvartersnamnen om på Kungsholmen. Här ligger Rålambshovsparken, ett av stockholmarnas mest populära picknickområden, med amfiteater, sportmöjligheter och ett mysigt litet café. Kungholmen är yngst av innerstadsdelarna och har gått från att vara en lantlig idyll till att under 1800-talet vara Svältholmen, en riktig slumstadsdel. Idag erbjuder ön stora grönområden, bad, sandstrand och ett båtliv på Karlbergskanalen och längs Norr Mälarstrand.

Inte långt därifrån, vid Fridhemsplan, ligger Kungsholmens första galleria med affärer inom mode, inredning och mat. Västermalmsgallerian har en yta på 10000 kvm och består av 37 större men även mindre butiker. Exempel är SOLO, Granit, Stuk, H&M, Face Stockholm och Indiska.  

image90

På Alströmergatan 20 hittar man R.O.O.M, en inredningsbutk som även rymmer ett café.  R.O.O.M ligger i en gammal industrifastighet på flera tusen kvadratmeter och här säljs alltifrån tyger, möbler och lakan till presenter. Cafét som heter Ett litet Kök är populärt bland framförallt mammor med barnvagnar men man serverar även goda luncher som lockar folk från företagen i området. 

image91

Längs Norr Mälarstrand, Kajplats 464, ligger Melker Andersson och Danyel Couets restaurang Kungsholmen, som är en blandning mellan lounge och traditionell matsal. Lokalen rymmer två barer, två kök och två restaurangdelar. Restaurangen har högt satta priser men samtidigt väldigt god mat.

image102

Sedan hösten 2005 ligger Katitzi på Hantverkargatan 44. Här finns plagg från mindre designers och ett varierat utbud av gammalt och nytt. Systerbutiken ligger på Norrmalm.

image103


Carin Wester

image83

Rörstrandsgatan 30

På Rörstrandsgatan kan du handla i Carin Westers egen kombinerade butik och ateljé. Här finns också provkollektioner som inte går att hitta i andra butiker. Carin Wester har fått mycket uppmärksamhet sedan hon vann pris för bästa nykomling 2004 på ELLE-galan och är just nu en av Sveriges mest uppmärksammade designers inom modebranchen. 2003 stratade hon sitt eget märke efter att ha jobbat som designer för märket Paul & Friends. Carin säljer kläder för både dam och herr och har även en del accessoarer som skor och väskor.

Öppettider:
Ons-fre 13.00-18.00

image84

Raw Sushi & Grill

image81

Rörstrandsgatan 9

Raw, som ligger på den restaurangtäta gatan Rörstrandsgatan, är en restaurang med trendig inredning och meny bestående av både sushi och grillat. Restaurangen har även ett stort utbud av drinkar och en trevlig loungedelning.


Öppettider:
Mån-fre: 11.00-24.00
Lör: 12.00-24.00
Sön: 12.00-23.00

image82


Tjallamalla

image78
Bondegatan 46

Hos Tjallamalla hittar du unika plagg skapade av unga och oetablerade designers. Butiken fungerar som en språngbräda för nya lovande designers och många formgivare har börjat här. Exempel på märken är Carin Wester, Diana Orving och Rodebjer. 

Öppettider:
Mån-Fre 12-18
Lör 12-16

image79



 

Svart Kaffe

image77

Södermannagatan 23

Efter ett besök på Påkläderiet och Grandpa kan man besöka Svart Kaffe som ligger på samma gata. Cafét har under många år varit mångas favorit på Södermalm och är dessutom kändistätt. Här är utbudet av kaffesorter och smörgåsar stort och det finns något för alla.

Öppettider:
Mån-fre 08.00-16.00
Lör-sön 10.00-19.00

Grandpa

image75

Södermannagatan 21

Vägg i vägg med Påkläderiet ligger Grandpa. Här finns både nytt och second hand, kläder för dam och herr och inredning i form av möbler, tavlor och dylikt. Här säljs framförallt svenska märken som t.ex. Hope, Fifth Avenue Shoe Repair, Cheap Monday osv.

Öppettider:
Mån-fre 11:30-18:30
Lör-sön 12:00-16:00


image76

Påkläderiet

image74

Södermannagatan 21

Påkläderiet
Påkläderiet är en av de bättre second handaffärerna på Söder med trevliga ägare och bra utbud. Här finner du unika klädesplagg till ett bra pris och klädräckerna är alltid fulla av nya plagg.

Öppettider:
Mån-Fre 12-18
Lör 12-16

Muffin Bakery

image65


Fridhemsgatan 3
Precis som namnet antyder är det här ett café med muffins i alla möjliga smaker som sin specialitet.
Mysigt café med mixad ålder bland gästerna och hyfsade priser. Kan vara bra att undvika på förmiddagen då det är populärt bland nyblivna mammor och pappor...
På somrarna finns också möjligheten att sätta sig utomhus och njuta av solen.



(Klicka på bilderna för att göra dem större.)



Stockholms Stadsmission


image63

Hantverkargatan 78
Second handaffär med mixat utbud. Här kan du fynda alltifrån soffbord och porslin till kläder, skor och väskor för en billig penning.
Alla intäkter går till hemlösa så här kan man shoppa loss med gott samvete!

Vurma - Kungsholmen

image61


Polhemsgatan 15
Precis som Vurma i Vasastan finns här goda mackor, matiga sallader och goda bullar. Vurma på Kungsholmen är också ett bageri där brödet och bullarna bakas på plats och finns till försäljning.
Alltid mysig stämning och trevlig personal. På somrarna finns där också en populär uteservering mitt i solen.

image62



Café Muggen



image57

Götgatan 24
Mycket omtyckt och ofta fullsatt fik som numera också blivit restaurang. Hit kan du gå för en välbehövlig kaffepaus från shoppingturen på söder.
Sugen på något mer än en vanlig cafémacka? Restaurangen bjuder på prisvärda italienska maträtter.
Ta plats vid något av de stora fönstrena och känn storstadspulsen.





Weekday

image54

Götgatan 21
Butik med mixat utbud, billiga Cheap Monday-jeans blandas med second hand-plagg, streetkläder och enstaka plagg från up-and-coming-designers. Trevlig och serviceinriktad personal som vet hur jeansen ska sitta.
Alltid välbesökt på helgerna, så försök ta dig dit på förmiddagen någon gång mitt i veckan för att slippa de värsta rusningarna.


American Apparel

image52

Götgatan 36
Los Angeles-baserade klädkedjan American Apparel valde att öppna sin första butik i Norden på just Södermalm i Stockholm. De populära butikerna är fyllda av basplagg i alla tänkbara material, färger och former.
Priserna varierar men de flesta basplaggen ligger i samma prisklass som H&M och liknande billiga klädkedjor.


image59



Primo Ciao Ciao

image51

Hantverkargatan 76a
Mysig och prisvärd kvarterskrog belägen på Kungsholmen. Känd för sina lyxiga, vedugnsbakade pizzor, goda italienska pastarätter och trevliga personal.
Ta med dig kompisgänget och du får garanterat en rolig kväll!


Vurma

image42
Gästrikegatan 2

VURMA
Vurma är ett café som även går att finna på kungsholmen och södermalm. Stället har blivit mest populärt för sina goda mackor med namn av studenter, änglar och ruggugglor. Det egna bageriet bakar brödet och sötsakerna, som också finns till försäljning för avhämtning. Vurma har blivit väldigt populärt, speciellt under lunchtid då man kan få vänta uppemot 20 minuter på en sallad. Men det är definitivt värt väntan. Gå hit och vurma med resten av vasastan!

Öppettider

Mån-Fre 10-18
Lördag 10-18
söndag 11-18
image43

Record Hunter

image40
St Eriksgatan 70

Record Hunter
Ett givet stopp på skivbutiksrundan. Här säljs både nytt och begagnat, cd, vinyl och dvd. Blir du medlem får du rabatt och en trappa ner kan man hitta många bra fynd. En skivbutik med brett sortiment värt att kolla in.

Öppettider:
Mån-Fre 11-18
Lör 11-16
Sön Stängt

Mellqvist Café och Bar

image36
Rörstrandsgatan 4

Mellqvist på Rörstrandsgatan är en trevlig liten kaffebar, ett hål i väggen som lika gärna skulle kunna ligga i Paris, Rom eller Barcelona. Här kan man ta en espresso stående för endast 10 kronor. Definitivt ett ställe värt att klämma sig in i.

Öppettider:
Mån-tor 07-20
Fre 07-18
Lör 08-17
Sön 09-17

image38

Xoko

 image85


Rörstrandsgatan 15

Befinner du dig på Rörstrandsgatan är ett besök på Xoko ett måste. Hos Xoko hittar du alltid nygjord glass och sorbet och i bageriet gräddas bröd bakad av de egna bagarna. Stjärnkonditorn Magnus Johansson har varit chefskonditor på Operakällaren, skapat kung Carl-Gustavs 60-årsdessert och komponerat desserterna till de senaste fem årens Nobelmiddagar. Därför är det kanske inte så svårt att förstå att Xoko blev 2007 års Gulddrake vinnare.



Öppettider:

Mån: stängt
Tis: 07.30-18.30
Ons-fred: 07.30-23
Lör: 09-23
Sön: 09-18

image86

RSS 2.0