Om oss


Vi är tre tjejer som går vårt tredje och sista år på gymnasiet.
Den här bloggen är vårt projektarbete där vi tagit reda på vad Stockholm har att erbjuda ungdomar. Sedan har vi jämfört de olika stadsdelarnas utbud.

Här kan ni se resultatet!

Södermalm


Vad tycker Stockholms ungdomar om Södermalm?

Helt klart en stadsdel som tilltalar ungdomar med många mysiga caféer, butikskedjor samt mindre butiker med annorlunda inrikning.
Vid Hornstulls starnd finns också marknaden Street som erbjuder varierad shopping samt barer och caféer i vacker miljö. Utelivet varierar också. Söder är rikt på barer i allmänhet, men det finns också större klubbar för de som föredrar det.
Vill man sätta sig i en park finns många att välja på, beroende på vad man vill ha. T.ex Vitabergsparken, Tantolunden, Nytorget, Långholmen.

En gång i månaden anordnas också sofo-night då flera butiker i ett kvarter har längre öppettider och bjuder på dryck, tilltugg och spelningar.

image182





Kungsholmen


Vad tycker Stockholms ungdomar om Kungsholmen?

På Kungsholmen finns gott om caféer, mindre butiker samt butkskedjor. De flesta samlade i Västermalmsgallerian. Stadsdelen erbjuder även parker och natur i form av Kronobergsparken, Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet.
När det gäller uteliv finns många omtyckta barer som fungerar som samlingsplats för många ungdomar innan de går vidare till större klubbar.
 
Överlag kan man konstatera att stadsdelen lockar flest ungdomar främst under sommarhalvåret då den erbjuder mycket grönområden där man kan umgås. Om man inte lockas av parkliv finns det alltid någon mysig uteservering i solsken.


image183




Vasastan

Vad tycker Stockholms ungdomar om Vasastan?


När det gäller Vasastan är de ungdomar som bor där nöjda med utbudet av caféer och parker/natur. Här finns Vasaparken och även Karlbergs slott med mycket vacker natur och omgiving. 

Vad ungdomar saknar är riktigt utelivär med nattklubbar och dansställen osv. Här finns mest lugna kvartersbarer. 

Vad gäller shopping är Vasastan fyllt av små butiker med ett ganska eget utbud, dock saknas de stora kedjorna.


image176



Östermalm

Vad tycker Stockholms ungdomar om Östermalm?


Bland Östermalms ungdomar är de flesta nöjda med utbudet i alla kategorier. Det som bör förbättras är utbudet av personliga, mysiga caféer. De flesta caféer tillhör stora kedjor och tenderar att vara lite opersoliga. 

När det gäller shopping och uteliv har stadsdelen mycket att erbjuda då det finns varierade former av detta. Vad som dock bör poängteras är att priserna generellt är lite högre på Östermalm, vilket såklart inte är något som attraherar en studentbudget. 

Det finns även tillgång till parker och natur då Djurgården och Humlegården tillhör Östermalm .


image180


Norrmalm

Vad tycker Stockholms ungdomar om Norrmalm?

På Norrmalm finns en blandning av bostäder, affärer och caféer. Allt är dock ganska utspritt och inte lika koncentrerat till en plats som i t.ex. city. De som bor här är nöjda med det mesta och framförallt utbudet av restauranger och caféer. Norrmalm omfattar ett ganska stort område och det är svårt att säga var gränsen till city och Vasastan går. Många har påpekat att det inte finns många klädbutiker i området men eftersom stadsdelen ligger så pass nära city finns det mesta inom räckhåll. På Birger Jarlsgatan finns dock många butiker för den som är intresserad av heminredning. Även på Sveavägen ligger ett antal inredningsbutiker. När det gäller utbudet av parker och grönområden är Norrmalms ungdomar nöjda då det finns ett antal att välja mellan, t.ex. Tegnerlunden, Spökparken, Vasaparken och Vanadislunden.



image181


City

Vad tycker Stockholms ungdomar om city?

I centrum av Stockholm finns ett varierat utbud av caféer, butiker, barer, restauranger och nattklubbar. Här finns det mesta samlat och något som passar alla. Drottninggatan har på senare år lockat till sig fler och fler affärer och är idag en av Stockholms populäraste shoppinggator. På grund av att största delen av området består av kontor och butiker är det ont om matvaruaffärer och liknande. Annars är det inte mycket som saknas i cityområdet men vad många ungdomar önskar är att det fanns fler parker, då Kungsträdgården inte kan räknas som någon riktigt park.


På grund av det eftertraktade området och dyra priser har små butiker och affärer svårt att etablera sig här. Det har självklart bidragit till att framförallt de stora kedjorna dragits till platsen och små och unika butiker tvingats söka sig till andra områden. Det är därför gott om affärer som t.ex. H&M, Zara, Topshop och stora varuhus i cityområdet. Vad många ungdomar påpekat att de saknar är just små butiker och mysiga caféer, men man är i helhet nöjd med det stora utbudet.




image177



SoFo

image175


Skånegatan 41


SoFo Café ligger i hjärtat av SoFo, South of Folkungatan. Trevligt café som lockar söderpubliken.


Teater Giljotin

image173
Torsgatan 41

Teater Giljotin är ett konstprojekt med nya och moderna uppsättningar. I samma byggnad finns även ett trevligt litet café.
image174

Solo

image172
Smålandsgatan 20

En stor och nyrenoverad butik precis vid Norrmalmstorg. Här hittar du märken som Acne, Paul Smith, Y.M.C, Betsey Johnson, Eley Kishimoto och Burfitt. Ta en titt på den stora jeansavdelingen som har mycket att erbjuda för både killar och tjejer.

Olssons Video

image171
Odengatan 41

Låt dig inte luras av namnet. Olssons Video är en bar som spelar framförallt elektronisk musik, onsdagar till lördagar till 03. Ofta fullt på helgerna.

Saturnus

image167
Eriksbergsgatan 6

På Saturnus finner du stans största kanelbullar och även de godaste. Cafét har dessutom öpet till midnatt varje dag.

Rodebjer

image162
Jakobsbergsgatan 6

Detta är svenska stjärndesignern Carin Rodebjers första butik i Stockholm.

image160

Dramaten

image158
Nybrogatan 2

Dramaten grundades 1788 av teaterkungen Gustav III, med uppdraget att spela svensk dramatik på svenska. Det är hit du går för att se de riktigt stora skådespelarna i klassiska dramer från Shakespeare till Ibsen och Strindberg, men Dramaten spelar också nyare pjäser.

Sosta Espresso Bar

image156
Jakobsbergsgatan 5

Sosta Espresso Bar finns ligger på Jakobsbergsgatan och finns även på Sveavägen. En liten och ofta trång kaffebar.
image157

Agent Provocateur

image154

Birjer Jarlsgatan 9

Nyöppnad butik på Birjer Jarlsgatan. Här kan man hitta lyxiga och eleganta underkläder, dock för ett väldigt dyrt pris.

image155


Acne Studio

image152
Norrmalmstorg 2

Acnes flaggskeppsbutik finner du mitt på Norrmalmstorg. En stor butik som rymmer kläder, skor och accessoarer.

image153

Urban Outfitters

image150
Biblioteksgatan 5

När butiken äntligen kom till Stockholm flyttade man in i Röda Kvarns gamla lokaler.

Butiken är 1400 kvadratmeter stor och rymmer allt från kläder och accessoarer till inredning konst, cd-skivor och fotoböcker.

image151


Spy Bar

image149
Birjer Jarlsgatan 20

Klubben har öppet till 5 på morgonen och är belägen i en lägenhet mitt på Birger Jarlsgatan. Här finns något för alla, vita rummet, engelbrektsrummet och gubbrummet. Alla med olika typer av musik.

Riche

image148
Birjer Jarlsgatan 4

Bar med hög densitet av mode-, musik- och mediafolket. Öppet varje dag till 02. I veckorna håller klubbar till här, men fredagar och lördagar är det olika gäst-DJs varje vecka.

Tranan Restaurang & Bar

image147
Karlbergsvägen 14

Till denna restaurang mitt emot odenplan lockas en blandad, krogvan publik. Här väljer man bland klassiska och moderna rätter som står uppskrivna på griffeltavlor. Man bör även besöka baren som har en separat ingång och öppet varje dag fram till klockan 1. Här spelar olika dj's vrje vecka och en återkommande favorit är Jonas Kleerup. Passar den som gillar hög musik, trevlig atmosfär och trångt med folk.

Drottninggatan och Kungsgatan

image144
Drottninggatan mot Centralen

Både Drottninggatan och Kungsgatan är populära shoppingstråk med massor av affärer, biografer och kaféer, bland mycket annat såklart.

image146
Kungsgatan mot Stureplan


Katitzi

image143

Odengatan 24
Här finns plagg från mindre designers och ett varierat utbud av gammalt och nytt. Systerbutiken ligger på Kungsholmen.

Kungsträdgården

image141

Kungsträdgården under sommaren är det perfekta stället att slå sig ner för en glass och njuta av staden! Då är det aldrig långt till närmaste glassstånd, korvkiosk eller kafé om man befinner sig i Kungsan. På vintern kan man i stället passa på att ge sig ut med skridskorna på isbanan som finns där varje år.

image142

Norr Mälarstrand

image139

En mycket omtyckt strandpromenad som även såhär i vintertider kan vara fin att strosa längs. Men som finast och härligast är det ju på sommaren. Det finns en del kaféer och resturanger längs promenaden såsom Mälarpaviljongen och Resturang Kungholmen (båda vilka ni kan läsa mer om längre ner på bloggen).

image140

Mälarpaviljongen

image137

Norr Mälarstrand 64
Här kan man både äta och dricka gott medan man njuter av en underbar utsikt över vattnet, Västerbron och Södermalm. Här erbjuds både lunch, middag och buffé som alla är mycket populära. Mälarpaviljongen har bara öppet sommartid då den består av endast en uteservering. Bortsett från den lilla, mycket mysiga paviljongen såklart.

image138

T.G.I Friday's

image134

Kungsträdgården
Trevlig resturang med helt okej mat, som väl egentligen lagt mer fokus på sin bar vilken är desto bättre. Jättemysig uteservering på sommaren med utsikt över Kungsan. Alltid mycket välbesökt och rekommenderas av de flesta som varit där. 

NK

image131

Hamngatan 18-20
Nordiska kompaniet öppnade år 1915, så det har funnits i Stockholm ett bra tag. Med tiden har det växt och består nu av sex våningsplan som rymmer över 100 butiker. Här hittar du i stort sätt allt. Det är inte bara klädbutiker (även om det är de som dominerar) utan också inredningsprylar, leksaker, en saluhall, frisersalong och mycket mer.  

Gallerian

image130

Hamngatan 67
I Gallerian är det gott om shopping. Det finns både kedjor som HM (två stycken t.o.m), Top shop och Top man, MQ m.fl och även en del mindre specialbutiker. Utmed Gallerians gång finns kaféer och liknande som bjuder på stora muffins och kakor omöjliga att motstå. Här ligger även välbesökta Montis med bästa glassen i stan.

Stockholms Kulturhus

image128

Sergels Torg
I Kulturhuset finns verkligen något för alla, oavsett ålder. Här finner du Stadsteatern, utställningar av alla de slag, ett bibliotek, ett serietek och affärer som Designtorget. Dessutom flertalet fik och lunchresturanger samt Teaterbaren där det är trevligt att slå sig ner för en öl.

image129

Hötorget

image126

På Hötorget hittar du färsk frukt och billiga blommor varje dag på marknaden. Här ligger även Koserthuset, biografen Sergel och PUB.

image127

PUB

image123

Hötorget
Stockholms äldsta varuhus! Här finns många butiker med stort utbud av kläder och accessoarer för alla smaker. Nyligen byggdes PUB:s tredje våning om till vad som kallas PUB.03. Där finner du det senaste inom internationellt och svenskt mode samt independentdesigners, vintage och konst. Absolut värt ett besök.

image124

Weekday

image122

Drottninggatan 65
Den nyaste av Weekday-butikerna som även finns på söder samt på Olofsgatan på Norrmalm.
Förutom in-housemärkena Cheap Monday och WKND finns också märken som April 77, Blank, Nakkna, So Last Season, Carin Wester med flera.

Myrorna

image121

Adolf Fredriks kyrkogata 6
Denna tillhör liksom övriga Myrorna-affärer Fräsningsarméen och inkomsterna går alltså till välgörande ändamål. Den här butiken på kyrkogatan hör till de större av butikerna och erbjuder förutom kläder även mycket möbler mm. Allt second-hand och givetsvis till ett bra pris.

Café 60

image120

Sveavägen 60
Här är det oftast mycket folk, speciellt kvällstid då det är ett av de få kaféer som har öppet kvällstid, fram till 24.00 på helgerna. Stora, mysiga fåtöljer och ett imponerande teutbud bland mycket annat.

Bagel Deli

image119

S:t Göransgatan 67
Ett fik som rekommenderas varmt av många. Mest känt för sina goda luncher såsom sallader i varierade former och så bagels såklart! Alltid trevlig personal och oftast mycket välbesökt. Även gratis wireless.


RSS 2.0